VIVES

vivesWerkzaam in het onderwijs? Dan kent u waarschijnlijk VIVES Magazine. Samen met Karin Winters vormden wij 2014/2015/2016 de hoofdredactie waarbij wij afwisselend verantwoordelijk waren voor de inhoud van Vives Magazine.

 

Lees het volledige interview met de hoofdredacteuren

 

Vanaf schooljaar 2016/2017 ga ik verder als redacteur binnen een nieuwe rubriek omtrent communicatie. Deze artikelen zijn te vinden in publicaties.


VIVES_Cover150The Big Five
(Mei 2016)

Vakmanschap, kwaliteit, kennisnetwerken en professionele ontwikkeling waarbij leraren zich blijven ontwikkelen zijn speerpunten die bij alle grote steden terugkomen en waarvoor men ook subsidies heeft vrijgemaakt om dit verder te stimuleren. Als geboren Rotterdammer ben ik blij met de ontwikkelingen in mijn stad. Deze ontwikkelingen worden in deze editie verwoord door Han de Jonge, Inge Spaander en Ralf Hillebrand. Simone Kukenheim, wethouder in Amsterdam, neemt ons mee door de onderwijsstraten van Amsterdam.  De stad biedt meer dan ooit kansen. De stad is een geweldige leeromgeving of, zoals Erwin Blom in zijn interview zegt, “De stad kan één groot leslokaal worden”.


01_Cover (4)

Online Respect
(November 2015)

Het bewijst dat we actueler zijn dan ooit want het thema van deze VIVES is: Media! Gelukkig staat mediawijsheid niet meer in de kinderschoenen en ben ik ontzettend blij dat het de redacteuren is gelukt om gezamenlijk een goed overzicht te laten zien van de laatste ontwikkelingen en activiteiten. November is traditiegetrouw een maand waarin veel aandacht wordt besteed aan mediawijsheid. Zo vraagt de Week van de Mediawijsheid (#WvdM15) jaarlijks aandacht voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik bij kinderen. Het #WvdM15 thema van ‘Media & Respect’ is me uit het hart gegrepen!


VIVES 145

Samen werken samen leren
(Mei 2015)

Deze VIVES is een ode aan deze leraren en schoolleiders. We hebben verschillende voorbeelden van leernetwerken verzameld van diverse pluimages, van jong tot oud, van lokaal tot landelijk, van gewoon tot gewoon speciaal. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel tips over samenwerkingstools en apps om mee samen te kunnen werken, want je hoeft natuurlijk niet fysiek bij elkaar te zijn om gezamenlijk iets moois te bouwen of om met elkaar een stevige inhoudelijke dialoog te voeren over het onderwijs.

 


Schermafbeelding 2014-10-24 om 11.32.36

Het recht op mediawijsheid!
(Nov 2014)

Het thema van deze editie is mediawijsheid. Waarom? Misschien heeft Han de Jonge dit in de rubriek #schoolleider het beste verwoord. Hij vindt het dan ook vanzelfsprekend dat bij de viering van 25 jaar rechten van het kind, men aandacht besteedt aan het recht op mediawijsheid. Hij staat hierin niet alleen want Rinda den Besten, voorzitter PO-Raad geeft in haar interview aan dat mediawijsheid een belangrijk aandachtspunt in het plan van aanpak van de PO-Raad en de VO-raad. In de VIVES van November staan ook weer veel praktische tips en trucs om hier handen en voeten aan te geven.

 


Vives Magazine is de twee-maandelijkse, onafhankelijke uitgave ten behoeve onderwijsinnovatie en ict binnen het primair-, voortgezet- en beroepsonderwijs. Vives is een zeer gewaardeerd en kwalitatief hoogstaand vakblad, dat met bijna 20.000 abonnees het hart van het onderwijs raakt.