COschool

CO-creatie in Communicatie&media Onderwijs!

Samen werken aan een nieuw concept voor het voortgezet onderwijs. Voor leerlingen die een mediarijke toekomst tegemoet gaan!

Scholen ontdekken dat leren in de 21e eeuw veelal net iets anders gaat dan in de 20e eeuw. De leerling van nu groeit op in een tijdperk waarin communicatie 24/7 gaat! Wat je communiceert heeft een duidelijke boodschap en ziet er natuurlijk ook nog eens goed uit! Wil je zichtbaar zijn, begrepen worden en meedoen, dan zul je communicatie moeten begrijpen en beheersen en de juiste middelen kunnen inzetten.

In één oogopslag trekken beelden aandacht, hoor, zie en lees je  de boodschap. Een krachtige boodschap vat samen, werkt op het onderbewuste, verheldert ingewikkelde zaken, inspireert en nodigt uit. Het is fijn als je beeld en geluid begrijpt en hanteert. In elke studie en in elk beroep is het handig communicatie in woord, beeld en geluid actief toe te kunnen passen en begrijpen.

co logoCOschool Communicatie & media Onderwijs

Voortgezet Onderwijs (VO)-scholen merken in toenemende mate dat mediawijsheid en het principe van intrinsieke competentie in effectief communiceren essentieel is. In het onderwijs is echter nog veel sprake van een ‘traditioneel’ gebruik van communicatie: de klas, de groep (beide fysiek), internet (email). Toenemend wil men leren doormiddel van actuele toepassing van moderne media toepassingen waar leerlingen zowel in woord, beeld en geluid optimaal kunnen communiceren om de gewenste doelen te bereiken.

CO-school is een project dat door een netwerk van scholen wordt vormgegeven en uitgebouwd. De startende CO-scholen willen met de projectgroep CO-scholen een stevig antwoord formuleren hoe de professionele mediawereld en het voortgezet onderwijs duurzaam samen kunnen optrekken om de bovengenoemde doelen te realiseren.

CO-scholen werken in co-creatie aan een 21e eeuwse verdieping van het onderwijs met de juiste  focus op communicatie en media.

Het netwerk van scholen en communicatie en media professionals zal per jaar groeien door deelname van scholen die zich aansluiten.

coschool19LOOOP – een herkenbare didactische aanpak

De expertise uit de mediawereld en het onderwijs werkt in de context van CO-scholen aan de ontwikkeling van een herkenbare didactische aanpak (LOOOP; Leren, Ontdekken, Organiseren, Ontwerpen en Produceren), die zowel voor de onderwijssetting, als de professionele wereld als relevant herkend wordt.

Het LOOOP-model biedt een context waarin de leerling op eigen relevante kan bijdragen aan een leer-/werkproces. LOOOP biedt ruimte voor individuele input en werken op verschillende niveaus, waarbij het leren, werken en produceren voor iedere deelnemer relevant is. CO-school werkt aan een verfijning van een didactische blauwdruk waarbij docenten van de verschillende scholen hun eigen voor de school passende en relevante  aanpak kunnen kiezen. de essentie is de competente docent – een docent die weet welke leerdoelen en middelen hij kan kiezen, wanneer en waarom? Docenten op CO-scholen worden onderwijs-media-expert en -producent.

Het concept in een notendop

Het concept van het bestaat uit volgende kenmerken:

 • Netwerk principe: werkend vanuit toegang tot mediapartners
 • Activerende didactiek: CO-docent heeft een coachende rol, krijgt scholing en wordt bijgestaan door een communicatie/media expert
 • Project onderwijs: school-, nationale en internationale projecten
 • Samenwerking met media: organisaties, bedrijfsleven, andere onderwijsinstellingen en leerlingen andere CO-scholen
 • Gezamenlijke producties: focus ligt op het samen maken van media zoals websites, video, radio en tv en print
 • LOOOP: de lessen worden op cyclische wijze vormgegeven: Leren, Ontdekken, Organiseren, Ontwerpen, Produceren
 • VAK: iedere leerling bouwt Vaardigheden, Attitude en Kennis op waardoor de eigen LOOOPbaan vanaf het begin af aan groeit
 • DELTA Ontwikkeling: Scholen bepalen zelf waar ze, naast kennisontwikkeling op gebied van communicatie en media, aan de hand van kerndoelen hun focus aanbrengen.
 • Comlab°: elke CO-school beschikt over een eigen werkplaats

Co-creëren doe je samen!

Wij willen ervoor zorgen dat leren en ontwikkelen op het VO op natuurlijke wijze verbonden zijn met communicatie en media, een stevige verankering hiervan in het curriculum  van het VO zorgt er voor dat de leerling van nu actief kan participeren en acteren in de mediarijke samenleving van nu; zowel als burger als professional.

Hiervoor gaan we het concept verder co-creëren.

 • Is dit iets voor jouw school? We hebben nog een paar plekken beschikbaar voor scholen om mee te doen in de 1ste fase! Neem gerust contact op!
 • Ben jij een media- en/of communicatieprofessional en wil je graag jouw expertise aanbieden? Neem gerust contact op!
 • Ben jij een media en/of communicatie organisatie en zou je dit initiatief willen ondersteunen? Neem gerust contact op!

Contactgegevens: Marcel Kesselring, marcel.kesselring@gmail.com, tel: 06 30291731.

Meer info: https://coschool.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s