Het Gesprek – Communicatie op basis van gelijkwaardigheid

VERBINDEN VAN THUIS, SCHOOL, KLAS EN BUURT MET SOCIAL MEDIA

“Ouders en school zijn onvoldoende partners in onderwijs en opvoeding” was het thema het tweede debat van de Onderwijsagenda – een project van de Volkskrant in samenwerking met ThiemeMeulenhoff, SLO en Kennisnet.

Als ouder en als schoolleider in opleiding ben ik geïnteresseerd in dit onderwerp omdat ik denk dat er een kloof is tussen ouders en school welke veroorzaakt wordt door verschillende redenen: de tweeverdieners, allochtone ouders die de Nederlandse taal niet goed spreken, assertieve ouders die snel worden gezien als zeurouders……..

Deze kloof kunnen we dichten door met elkaar het gesprek aan te gaan.

In het debat ging de discussie vooral over VO scholen en ouderparticipatie in achterstandswijken. Mooie voorbeelden van inzet Beta Ouders in Schiedam waar men een Oudernetwerk heeft opgezet met dertig, veertig ouders met een bètawerkkring waardoor ze praktijk en school kunnen koppelen en leerlingen enthousiast krijgen voor bèta vakken of inzet van school–oudercontactpersoon die helpen allochtone ouders bij de school te betrekken. Ouders die vaak de taal slecht spreken, wel willen maar het schoolsysteem niet begrijpen.

Op zich goede discussies maar het primair onderwijs kwam er maar karig van af. Er werd wel erg makkelijk over gesproken alsof ouderparticipatie geen issue is in primair onderwijs. Ik denk een totale misvatting, op basisscholen worden ouders vaak alleen gevraagd als luizenmoeder, klusvader of hulppiet bij Sinterklaas. Ouderparticipatie is toch hopelijk meer dan luizenmoeder.

Als de bel gaat en de school gaat uit op een gemiddeld schoolplein in Nederland, dan zie je nog ouders tot groep 4 op het schoolplein en daarna ziet de school de meeste ouders alleen nog maar op de 10-minuten gesprekken. De directeur stuurt zijn berichtjes via briefjes in de tassen van de kinderen of via mail naar ouders, maar er vind dus geen gesprek meer plaats. Ouderparticipatie valt of staat met communicatie en wel communicatie op basis van gelijkwaardigheid. Scholen moeten gaan nadenken hoe en wat ze willen bereiken, hoe ze met ouders het gesprek aangaan om ouderparticipatie te bevorderen, dus kiezen voor crossmediale aanpak, en dus niet blijven hangen in traditionele communicatie kanalen. Welke basisschool heeft een communicatie plan?

Liggen er kansen?

Ja, absoluut! Nieuwe Media kan zeker een bijdrage hieraan leveren, maar er zijn nog wel behoorlijk wat misvattingen, zoals niet alle ouders hebben mail, niet alle ouders hebben een PC………maar zijn dit nu net niet de uitzonderingen? Er zijn 8 miljoen leden op Hyves!. Als we aannemen dat de leeftijd van ouders met kinderen op een basisschool loopt van 20 tot 49 jaar en we kijken naar de feiten op hyves, dan blijkt dat het bereik van Hyves in deze leeftijdscategorie 68-83 % is ! Dus hoezo, geen pc? Geen mail?

Ouderparticipatie begint met ouders, leerkrachten, directie om mee te praten, onderwerpen om over te praten en dan zijn er nu ook de technieken om met elkaar in gesprek te komen.

Het wachten is op de eerste scholen die een online schoolplein gaan inzetten ter bevordering van ouderparticipatie.

Wil je meer weten over een ONLINE omgeving voor social networking en kennisdeling voor scholen, leerlingen, leerkrachten, ouders, bestuur, MR, OR, kinderdagverblijven, sportverenigingen…..?

Neem gerust contact met me op!

Meer Info: http://winkwaves.com/schoolplein

Of kom kijken bij Teachmeet IPON en vraag toegang tot de demo omgeving van Winkwaves Schoolplein.

Een gedachte over “Het Gesprek – Communicatie op basis van gelijkwaardigheid

  1. Beste Marcel,

    Dit onderwerp is precies wat ik zoek voor mijn e-smartdag. Het verbinden van kennis en kunde van leerkrachten door sociale netwerken. Jij plaatst daar ook nog de ouders en buurt bij. Dat is een mooie uitdaging. Ik neem dit artikel mee in mijn voorbereidingen van deze dag! Nu realiseer ik me ook dat ik een andere naam moet vinden voor deze dag. Misschien heb jij een idee? “Het online schoolplein “lijkt me een mooie naam?

    Weer tot twitter of op ander netwerk!

Plaats een reactie