Lesje #mediawijsheid: 1+1=2 , of toch niet?

Het is verschrikkelijk als een kind van 13 jaar zelfmoord pleegt. Hierbij wens ik de familie, vrienden en klasgenoten heel veel sterkte met dit grote verlies.

Deze blog gaat met name over de verslaglegging van dit treurige feit. Elke CSI of Peter R. De Vries fan weet dat bij een misdrijf eerst de feiten moeten worden gechecked om tunnelvisie te voorkomen. De politie moet eerst grondig onderzoek doen om de waarheid boven tafel te krijgen. Dit kost tijd, zoals we weten naar aanleiding van de dood van Michael Jackson.

Als je de verslaglegging in een tijdlijn zet dan blijkt dat 1+1 toch niet altijd 2 is.

Het AD opent met de kop “Meisje uit Pijnacker pleegt zelfmoord ‘om bangalijst”.

Is dit feitelijk juist?

Aan het eind van dit artikel:

“Een bangalijst heeft Zuiderwijk nog nooit op zijn school gezien. ‘Maar u begrijpt, dat als er eentje zou zijn, ze die echt niet aan de directeur laten zien.”

Lees, dus ALS er eentje ZOU zijn!

Daarnaast ook fijn voor familie dat voornaam en school wordt genoemd.

Hierna komt het papegaaien op gang.

10.13 Telegraaf: Meisje pleegt zelfmoord om bangalijst
10.27 SPITS ‘zelfmoord om bangalijst’

13.15 WOS Schooldirecteur: ‘Geen bewijs voor bangalijst

“Volgens de schooldirecteur  in Pijnacker is er geen bewijs voor de zogenoemde ‘bangalijst’ op zijn school. Er gaan volgens hem alleen geruchten hierover op social media.”

16.50 Mediawijzer: Meisje (13) pleegt zelfmoord door ‘bangalijst’

Ze geven onder aan bericht ook nog even wat tips.

“Vraagt u zich als ouder af hoe u het beste kunt zorgen dat uw kinderen zich online mediawijs moeten gedragen met betrekking tot seksualiteit? Stel uw vragen aan de experts van Mediaopvoeding.nl.”


19.30 DWWD met tafelheer Arie Boomsma

Arie Boomsma vertelt dat er een meisje zelfmoord heeft gepleegd omdat ze op een bangalijst staat. Eh…. Arie? Heb ik de officiële verklaring van de politie gemist?

De SPITS voelt nattigheid en komt met een update

Update: De geruchten waar het AD zich op baseert krijgen wij niet bevestigd. Wel stellen Twittervrienden van het overleden meisje geen verband te zien tussen een bangalijst en haar zelfmoord.

Toch geen bangalijst?

Kunnen we niet beter wachten op de officiële verklaring alvorens we gaan papegaaien!

Nogmaals ik vind het verschrikkelijk als blijkt dat een kind van 13 zelfmoord pleegt. Hier zijn geen woorden! Ik hoop dat familie en vrienden veel steun aan elkaar hebben, want aan de media hebben ze niets gehad op deze moeilijke dag!

O ja, hoe groot is nu de issue over bangalijsten? Lees “Moral panic alert bangalijsten” van Linda Duits.

Nog enkele tips om te bewijzen dat 1+1 niet automatisch 2 is.

1. Vliegen als een vogel

“Mechanisch ingenieur Jarno Smeets ontwikkelde een systeem waarmee een mens als een vogel kan vliegen. Het bestaat uit grote lichtgewicht vleugels waaraan iemand hangt. Door de armen te bewegen kan hij, net als een vogel, met de vleugels klapperen en hoogte winnen. Twee controllers, van de spelcomputer Wii, volgen de beweging van de armen en sturen dit signaal naar een smartphone die vervolgens de elektromotoren aanstuurt waardoor de vleugels op en neer bewegen. Het filmpje waarin de eerste tests getoond werden, (een vlucht van 100 meter ver) kreeg wereldwijde aandacht, vooral dankzij sociale media. Gaat de vinding van Smeets ervoor zorgen dat iedereen kan vliegen? En is dit de gedroomde start-up van elke ondernemer?”

Bekijk het verhaal, 1+1=? http://media.vara.nl/player.php?id=90021
BRON: DWDD

2. Plagiaat Joan Franka, de Nederlandse inzending voor het songfestival?

BEKIJK het verhaal, 1+1=? http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1242883

PS: mocht nu uit politierapport blijken dat bangalijst wel een motief is geweest dan is dit te betreuren maar dan wel een feit en niet op basis van de speculaties van de afgelopen dag.

6 gedachtes over “Lesje #mediawijsheid: 1+1=2 , of toch niet?

  1. Pingback: Zomergasten – Het beste uit de boekenkast (2012) « Back2School

  2. Pingback: Zomergasten – Het beste uit de muziek (2012) « Back2School

  3. Pingback: Social Media Protocol op basis van vertrouwen in leerlingen « Back2School

  4. Pingback: Bangalijsten – Van randverschijnsel tot mediahype | Bieb Heerbeeck College

  5. Inderdaad @bas heeft gelijk. vandaag alleen maar updates. Echter geen van de papegaaien heeft in het openbaar excuus aangeboden aan familie. Verschrikkelijk om je dochter te verliezen en dat de pers er zo mee om gaat!

    Mediawijzer heeft bericht aangepast:
    “Update: Het Algemeen Dagblad meldt dat een bangalijst niet de aanleiding zou zijn voor de zelfmoord, maar problemen op school en in de privésfeer. Ook de directeur van de school waar het meisje op zat zegt niets te weten van een zogenaamde ‘bangalijst’.”

    en Mediawijzer heeft de tips onder aan bericht verwijderd.

    Arie Boomsma op twitter:

    @JiggyDje beter had ik het bij de Bangalijst van Almere kunnen houden, waar het meisje op stond dat ik meenam. Agenderen, niet suggereren.

    @JiggyDje probleem is dat het leek of die zelfmoord in Pijnacker het gevolg was van zo’n lijst. Stond in de krant, maar is niet aangetoond.

    Het zou mooi zijn als Arie volgende keer aan tafel bij Matthijs zijn excuus gaat aanbieden aan de nabestaanden.

  6. Storend is dat de pers schijnbaar elkaars krenten proberen te pikken : zorg dat je als eerste bent ! En als de berichtgeving niet helemaal klopt dan kun je later alsnog een “update” plaatsen . Dit is geen verslaggeving meer , maar kijken in een glazen bol . Ik vind het nogal respectloos naar de familie toe , en je ziet het steeds weer : Friso , het busongeluk , bangalijsten …… zonder aanziens des persoons of betrokken familie word er zomaar wat op het internet als nieuws gekwakt . Ziek , zielig en voor de journalistiek niet een toonbeeld van een goede verslaggeving . Ik moet eerlijk bekennen dat ik persoonlijk ook als informatiebron gebruik , natuurlijk , maar ik ben mij er heel goed van bewust dat het niet het Orakel is waar alleen de waarheid verkocht word . Misschien wel het tegendeel .

Plaats een reactie